Wiele kroków do niewczesnego obiadu

  1. Otwórz lodówkę. Wyjmij z niej zalegające od dwóch tygodni, kupione z myślą o „zdrowym odżywianiu się w nowym roku” warzywa. Najlepiej z pół kilo marchwi, zwiędniętą cukinię, czosnkową cebulę.

  1. Poszukaj w internetach przepisów na dania ze zwiędniętych warzyw, preferując te, w których używa się blendera. Pasztet brzmi dobrze.

  2. Umyj, obierz, pokrój w grube kawałki co trzeba (teraz nie widać zwiędnięcia). Nagrzej trochę piekarnik. Połóż papier do pieczenia na blasze, rozłóż warzywa. Posyp solą, pieprzem, wyciągnij z szafkę oliwę.

  3. Poszukaj w internetach, jak się otwiera te cholerne butelki z dziwnym korkiem. Zadumaj się nad smutną historią pana, którego praca polegała na profesjonalnym otwieraniu butelek Grolscha.

  1. Otwórz butelkę z oliwą i posmaruj nią trochę warzywa. Zignoruj to, że w przepisie było napisane „pokrop”. Włóż warzywa do piekarnika. Sprawdź na zegarku, za ile będzie 15 minut. Włącz następny odcinek „In treatment”.

  2. Zorientuj się po 10 minutach, że kiedy oliwa się pali, to znaczy, że trzeba było nie nagrzewać aż tak piekarnika. Zmniejsz ogień.

  3. Wyciągnij warzywa kwadrans później niż planowałaś. Przełóż do miski, wyrzucając spaloną cebulę i przypaloną marchewkę. Poczekaj, aż przestygną. Znajdź blender.

  4. Pokrusz bułeczki upieczone cztery dni wcześniej do miseczki (trzy wystarczą). Przeraź się ich kamiennym stanem. Zalej okruchy łyżką oliwy i łyżką wody w nadziei, że zmiękną (nie zmiękną).

  5. Zrób zdjęcie przestygniętym warzywom w misce. Blenduj.

warzywa

  1. Wyłącz blender. Wyjmij za grubo pokrojoną marchewkę. Pokrój ją nożem. Wrzuć z powrotem.

  2. Dodaj okruszki, potraktuj blenderem.

  3. Wydłub zakleszczone w blenderze okruszki. Policz do dziesięciu.

  4. Zacznij nagrzewać piekarnik do 180 stopni.

  5. Wbij jajko do masy. Wymieszaj. Dosyp przypraw, co tam masz pod ręką. Wymieszaj. Nigdy za wiele mieszania.

  6. Wyjmij foremkę jak w przepisie. Porównaj z ilością masy, jaką masz w misce. Pokręć z niedowierzaniem głową. Wybierz trzy razy mniejszą foremkę. Wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przełóż masę do foremki, wyrównaj łyżką. Zrób zdjęcie póki wygląda, jakby jeszcze mogło się udać.

2013-01-19 18.01.13-1

  1. Włóż do nagrzanego piekarnika. Ustaw minutnik na pół godziny. Potem na piętnaście minut. Obejrzyj jeszcze jeden filmik na YT. I jeszcze jeden z polecanych. Wyłącz piekarnik.

  2. PROFIT.

  • sądziłam, że ostatni punkt będzie brzmiał: kiedy uznasz, że skończyłeś, całość wyrzuć do śmieci. ;)

    • Aldonna

      nah, dobre było! choć do samego końca trzymało w napięciu.

  • inagraj

    Trzeba było do nas wpaśc na obiad!